Tipurile de personalități (interese profesionale) conform testului Holland sunt:

1. Tipul Realist: Dacă răspunsurile la chestionar te îndrumă spre această tipologie de interese profesionale, înseamnă că ești o persoană căreia îi plac activitățile fizice, concrete.

Persoanele din această categorie: ● preferă activități fizice, manuale, mai ales în aer liber, care presupun utilizarea diferitelor mașinării, utilaje etc.; ● au tendința de a evita sarcinile care necesită calități artistice sau sociale; ● preferă profesiile tehnice, agricole sau meșteșugărești; ● preferă adesea să lucreze în spații deschise; ● sunt orientate către activități ce presupun operarea și manipularea diferitelor echipamente și unelte, către activități de reparații și construcții; ● preferă să abordeze problemele la modul concret, prin soluții  practice fără a apela la teorii abstracte; ●  au tendința de a fi mai interesate de probleme de ordin tehnic decât de ordin sociocultural și estetic;  ● preferă să lucreze cu echipamente și unelte decât să lucreze cu idei/concepte sau cu oamenii. 

Posibile profesii: inginer mecanic; optician; constructor; arheolog; tâmplar; tehnician dentar; bijutier; electrician; instalator, muncitori și maiștri în fabrici, în construcții, în producție, grădinărit, silvicultură etc.

 

2. Tipul investigativ: Îți place să afli „miezul lucrurilor” și îți pui mereu întrebarea „de ce?”.

Persoanele din această categorie sunt interesate de activități științifice, de studiu, de idei și date. Le place să rezolve sarcini abstracte, să înțeleagă și să organizeze lumea. Au abilități matematice, sunt curioase și analitice. Sunt originale și creative și se îndreaptă spre domenii care implică cercetare și investigare. Acestea ● preferă activități care implică observarea și analizarea fenomenelor pentru a-și dezvolta cunoașterea și înțelegerea; ● reacționează față de mediu folosind inteligența, manipulând idei, cuvinte și simboluri; ● preferă sarcinile științifice, teoretice (de exemplu, cititul, algebra) și activitățile creatoare; ● preferă mai degrabă să planifice decât să acționeze, să organizeze și să înțeleagă decât să convingă; preferă să lucreze într-un mediu academic sau științific; ● preferă să observe, să investigheze, să analizeze, să evalueze sau să soluționeze probleme; ● sunt interesate de știință, cercetare, teorii, idei și date; ●  sunt importante abilitățile de evaluare și analiză.

Posibile profesii: informatician; economist; consultant management; chimist; biolog; fizician; antropolog;  farmacist; psiholog; inginer de sistem; geograf, geolog.

 

3. Tipul Artistic: Dacă răspunsurile la chestionar te-au îndreptat aici, te caracterizează imaginația, creativitatea și ești o persoană căreia îi plac activitățile creatoare, cu un accentuat caracter estetic.

Persoanele din această categorie: ● preferă activitățile ambigue, nesistematice, creative; ● preferă profesiile muzicale, dramatice și, de regulă, nu le plac rolurile care implică muncă fizică; ● au interese inovatoare, artistice, de exprimare a gândurilor, ideilor, emoțiilor; ● preferă să lucreze într-un mediu fără constrângeri, unde își pot afirma creativitatea și pune în valoare simțul estetic; ● suportă cu greu situațiile strict reglementate, preferă activitățile sociale și care le dau libertate de acțiune; ● au interese artistice, creative, originale (chiar neconvenționale), expresive; ● se raportează la mediul înconjurător folosind forme și produse ale artei (desen, muzică etc.) și se bazează pe impresii subiective; ● preferă relaționarea indirectă, prin exprimarea artistică.

Posibile profesii: actor; arhitect; fotograf; profesor de teatru, dans – artiști în toate domeniile: muzică, arte plastice, arte dramatice; cosmetician; stilist; designer în publicitate; designer de modă; designer de interioare; editor; jurnalist; creativ în industria publicității etc.

 

4. Tipul Social: Persoanele din această categorie sunt interesate de activități care implică relaționarea interpersonală. Le place să fie în centrul atenției, au abilități verbale, sociale, sunt cooperante și generoase.

Socialii: ● preferă activitățile care implică informarea, ajutorarea și dezvoltarea altora;  ● preferă să intre în contact cu alții; ● caută interacțiunea socială în mediul educațional, terapeutic și religios; ●  preferă să lucreze mai degrabă cu oameni decât cu date sau lucruri; ● le place să ajute, să vindece, să învețe pe alții; ● pot fi sociabili, umaniști și se înțeleg bine cu ceilalți (sunt apreciați de ceilalți); ● au tendința de a rezolva problemele în mod emoțional și pe baza discuțiilor; ● pot dovedi un grad înalt de empatie, flexibilitate, toleranță, empatie și intuiție psihologică; ● se consideră persoane sociabile, vesele, cu simțul răspunderii, le place să se afirme; ● pot dovedi bune abilități de comunicare; ● sunt importante abilitățile de comunicare, empatie.

Posibile profesii: profesor; psiholog; asistent medical; medic; asistent social; logoped; activități din domeniul mass-media; polițist; trainer; recrutor; animator; ONG-ist.

 

5. Tipul Întreprinzător: Este persoana mereu în mișcare, în acțiune – antreprenorul prin excelență. Aceștia sunt activi, cu inițiativă, orientați pe obiective și control. Preferă lucrul în echipă, mai ales cu scopul de a conduce, de a ocupa locul de lider. Au dorința de putere, de statut social, au abilități de comunicare și știu să se facă înțeleși.

Întreprinzătorii: ● preferă ocupații din domeniul vânzărilor și al managementului, unde pot să-i domine pe alții; ● le place să lucreze cu oamenii, dar mai ales în sensul de a-i influența, domina, convinge; ● vor să conducă și să desfășoare activități pentru a atinge obiectivele  unor organizații sau în scopuri economice (de afaceri); ● preferă să lucreze mai degrabă cu oameni și date decât cu obiecte fizice; ● pot avea abilități de comunicare pe care le folosesc mai degrabă  pentru a conduce sau convinge; ● pun preț pe prestigiu și statut și sunt mai apți decât ceilalți să le obțină; ● pot avea spirit de aventură, pot fi persoane dominante și impulsive; ● își pot asuma riscuri, pot fi persoane întreprinzătoare cărora le place competiția și să câștige; ● abilitățile de comunicare, persuasiune și motivare a celorlalți sunt foarte importante pentru reușita în carieră a acestor persoane; ● sunt ambițioși și entuziaști; ● au nevoie de recunoașterea calităților de către cei din jur; ● pot fi persoane persuasive, motivate, extravertite, încrezătoare în forțele proprii, mereu în mișcare.

Posibile profesii: manager – orice profesie din sfera leadershipului, managementului, antreprenoriatului și politicii; avocat; procuror; ocupații legate de domeniul relațiilor cu publicul; agent de asigurări; jurnalist, agent de turism.

 

6. Tipul Convențional: Sunt persoanele care preferă activitățile ce solicită manipularea ordonată, sistematizarea datelor, informațiilor. Le plac activitățile statice, la calculator, au abilități de secretariat, matematice și sunt atente la detalii. Vor să știe care sunt așteptările în privința activității lor.

Persoanele care se încadrează în această categorie: ● acordă o importanță deosebită chestiunilor economice; ● preferă să lucreze cu date de orice natură; ● preferă activități bine organizate și structurate, în domeniul afacerilor; ● sunt interesate de domeniile administrativ, financiar-contabil și lucrul cu datele; ● persoane ordonate, care se descurcă foarte bine cu sarcini foarte bine definite; ● au calități matematice; ● sunt ordonate, sociabile, corecte; ● sunt importante abilități precum cele matematice, analiza datelor, atenția la detalii.

Posibile profesii: funcționar în diverse domenii; ocupații care presupun lucrul cu documentele (personal salarizare, contabilitate, arhivari, secretariat etc.); profesionist contabil (expert contabil sau contabil autorizat); analist financiar; secretară; bibliotecar; operator telefonie; operator calculator; asistent administrativ, casier.

 

Rezultatele chestionarului sunt orientative, sunt doar un pas către direcția cea mai potrivită pentru cariera ta. Suntem diferiți și nu ne putem încadra în totalitate într-o singură categorie.

Devino profesionist contabil!

CONTează, pentru fiecare dintre noi, să ne placă ceea ce facem și să excelăm în acel domeniu. Iar dacă ai urmat un program de studiu (sau studiezi) în științe economice, poți porni în propria aventură profesională în domeniul financiar-contabil. Alege o profesie fit for future și devino profesionist contabil! O calificare profesională precum cea de expert contabil sau de contabil autorizat îți oferă oportunitatea unei cariere de succes, cu realizări profesionale și câștiguri financiare competitive. Alege să devii expert contabil sau contabil autorizat și poți obține poziții importante în cadrul companiilor în care vei lucra, sau poți activa ca liber-profesionist. Mai mult, îți poți pune în valoare calitățile de lider, de întreprinzător și să ai propria afacere – prin înființarea de societăți de expertiză contabilă sau de contabilitate.

Intră pe site-ul CECCAR, secțiunea Examenul de acces & efectuarea stagiului, și află cum poți accesa stagiul de pregătire al CECCAR pentru obținerea acestor calificări!